Haber

Bursa Mevlevihanesi ilk günkü ihtişamına kavuştu

BURSA (İGFA) –8 bin 500 yıllık Archeopark’tan 2 bin 300 yıllık Bitinya Surları’na, 700 yıllık Osmanlı eserlerinden Cumhuriyet dönemi sivil mimari örneklerine kadar her alanda eşsiz eserlere sahip Bursa, açık bir kente dönüşüyor. -Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla hava müzesi.

Büyükşehir Belediyesi, kaderine terk edildikten bir süre sonra yıkılarak yerine su depoları yapılan 400 yıllık Bursa Mevlevihanesi’ni gün yüzüne çıkaran Büyükşehir Belediyesi, Pınarbaşı Mezarlığı’nın karşısında yer alan ve Cünûnî Ahmed tarafından yaptırılan binayı restore ediyor. 17. yüzyılda Mevlevi tarikatının değerli isimlerinden biri olan Dede, orijinal haliyle.

‘Semahane’, ‘Türbe, Meydan-ı Şerif ve Matbah-ı Şerif’ ve ‘Dedegan Hücreleri, Selamlık ve Harem Dairesi’ olmak üzere 3 bölümden oluşan yapı özgün kimliğiyle şehre kazandırılıyor. Çalışmaların şu anda tamamlanma aşamasına geldiği Mevlevihane’nin özellikle Semahane bölümündeki tavan işçiliği ve ahşap oymalar göz kamaştırırken, çevre düzenlemesinin de tamamlanmasıyla tarihi bölge nadide bir değere daha kavuşacak.

TARİH ADASI

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, tarih adası olarak değerlendirdikleri Hanlar Bölgesi, Osman Gazi ve Orhan Gazi türbeleri, Beyler Köşkü, Zindan Kapı ve Hisar bölgesinde değerli bir bedelin daha gün yüzüne çıktığını vurguladı. Bursa Mevlevihanesi’nin bu ‘tarih adası’nı tamamlayan değerli bir eser olduğunu belirten Önder Aktaş, “Artık çalışmaları bitirmek üzereyiz. Mevlevihane tamamlandığında çok güzel bir eser olacak. Buranın hem Bursa içinde hem de Bursa dışında tam bir ziyaret alanına dönüşeceğine inanıyorum” dedi.

belenhaber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu